Strasbourg konyhája
Igen kedvelt étel a libamájpástétom, emelyet vékony tésztába sütnek. Állítólag XVI. Lajosnak is a kedvence volt. Nos én ilyet nem ettem.
Megkóstoltam azonban a legendás (és tényleg puha-pihe) kuglófot, amelyet hagyományosan magas sapkaformájú cserépedényben sütnek ki. Élesztővel készítve az eredeti, de úgy hallottam, hogy van aki sütőporral készíti. Tényleg? Egy biztos, amit én ettem az tele volt mazsolával. Ferenc József császár is sok mazsolával szerette:
Igen kedvelt a perec. Ennek van sós és édes változata is:
A képen a Flam's nevű étterem látható. Itt az első este vacsoráztunk.
A mi kenyérlángosunkra hasonlít (vékony pizzatészta) a flammekueche.
Hatalmas deszkán tálalják. Mindenki magának szeli fel a pizzavágóval. Különböző feltétekkel: sajtos- sonkás, sonkás-tejfölös, gombás-tejfölös, sonkás-gombás-snidlinges és édességként is ehető a vacsora végén. Így a tejfölös tésztát reszelt étcsokival szórják meg, vagy sült almakarika található a tetején.
Talán egy régi szakácskönyvből nagyították ki az alábbi képet, amely az étterem falán volt. Ez mutatja be, hogy eredetileg hogyan fogyasztották a flammekuchet. Nem úgy mint a pizzát, hanem feltekerve.
A vacsorához rizlinget, sötétsárga sört, almalevet vagy egyszerűen csapvizet lehetett inni.
A második napon a vacsorára Strasbourg egyik legpatinásabb éttermébe mentünk, a Le Gruberbe. Hangulatos, vadszőlővel befuttatott, régi épületben négy szinten helyezkedik el az étterem. Le Gruber a neten
Egyszerre vagy kétszáz vendéget is le tudnak ültetni a régiségekkel telerakott, favázas termekben, szobákban:
Konyhája igazi nagyüzem.
Fehérborral koccintottunk, majd elkezdték feltálalni a fogásokat. Az előétel ez volt. A nevét nem tudom. Azonban már az illata is ínycsiklandozó volt. Hát még az íze: piskótatésztán húsos-gombás püré salátával, zöldségekkel:
A főétel látható a következő képen. Mindenképpen meg fogom főzni én is: sült csirkecomb rizlinges-tejfölös-gombás szósszal leöntve, hozzá elzászi zsírban megsütött tojásos nokedli és vöröskáposzta.
A desszert pedig créme brülée:
Comments
Post a Comment